Cinci ani de la şocul "12%": La ce costuri se împrumută azi România

Data publicarii: 27-05-2014 | Finante-Banci

Guvernul României plăteşte mai puţin de jumătate din dobânzile pe care le plătea, la începutul anului 2009, la împrumuturile contractate prin titluri de stat pe termen de 10 ani. După anii de sacrificii fiscale (şi nu numai), impuse societăţii în perioada crizei, s-au redus de 6,7 ori şi costurile de finanţare ale României pe termen de până la un an, potrivit datelor analiştilor de la BT Securities.

Cinci ani s-au scurs de când "criza subprimelor" lovea în posibilităţile de finanţare ale României, iar guvernul nu găsea să se împrumute la un randament mai mic de 12% pentru titlurile pe 10 ani. Acum plătim o dobândă de 4,9%.

Costul finanţării pe termen scurt (maturitate până la un an) s-a redus şi mai spectaculos, de la 19%, la doar 2,8%, potrivit datelor prezentate de danrusu.tumblr.com.

„Acestă evoluţie reflectă, pe de-o parte, ambiţiosul efort de reabilitare macroeconomică şi de ajustare a dezechilibrelor periculoase care ameninţau România cu 5 ani în urmă", a explicat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Măsurile de austeritate din anii crizei "au pus România în topul ţărilor europene în ce priveşte amploarea procesului de ajustare fiscală derulat pe perioada crizei. Apoi, să nu uităm, România are una dintre cele mai mici datorii publice raportată la PIB, dintre ţările europene", a adăugat Dan Rusu.

Analistul mai remarcă ajustarea dezechilibrului comercial major de acum cinci ani, la care însă au contribuit şi doi factori fără legătură exclusivă cu măsurile autorităţilor române: creşterea exporturilor, care nu ar fi fost posibilă fără creşterea cererii partenerilor europeni şi creşterea relativă a consumului.

Pe de altă parte, „scăderea costurilor de finanţare vine şi ca o tendinţă generală la nivel european, după ce economia comunitară a trecut de greul crizei datoriilor suverane, care bântuia continentul până nu demult", mai spune Dan Rusu.

„în condiţiile în care măsurile de austeritate sunt urmate de concentrarea pe politici de creştere, sunt motive să credem că acest context favorabil  se va menţine în anii următori", adaugă analistul clujean. Acesta menţionează „semnele favorabile privind relansarea consumului intern pe care le vedem în creşterea comerţului cu amanuntul începând cu toamna anului trecut, precum şi cele privind activitatea industrială".

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: